måndag 29 juni 2009

26 - 29 juni Egersund - Skudeneshavn - Røvær - Sagvåg

Jag startade från Egersund 07.30.Vädret var var varmt med växlande molnighet, vind OSO 6 m/s. N om Egersund blir kusten lägre och långsluttande med jordbrukslandskap och långa sandstränder, typ Skånekusten. Vattnet har ändrat färg till turkost.
Det fruktade Järens rev skulle passeras under dagen. Med halvvind och en medström på upp till 1,5 knop var farten över grund stundtals 9 knop. 13.00 dog vinden helt. Det måste vara sjöbrisen, som tar kål på den ostliga vinden. Jag passerade tvärs över Järens rev i stiltje och klarade mig helskinnad från äventyret. Jag förtöjde i Skudeneshavn 16.00 och dagens distans blev 47 nm.
Halva sträckan till Lofoten, 900 nm, har nu passerats.
Lördag 27 juni ägnade jag åt att cykla runt en del av Karmøy, totalt 40 km. Ön har en mycket omväxlande natur med sand- och klippstränder, fjällnatur med hedar och insjöar, jordbrukslandskap och granskog. Det var mycket vackert, varmt och soligt.
I Skudeneshavn låg ca 15 gästande båtar, inte någon trängsel precis. Paula var enda utländska båt.
Söndag 28 juni startade jag i, som vanligt, varmt och vackert väder. Inte en vindpust gjorde att det blev en ganska trist färd för motor. Började med att passa på att deviera autopilotens kompass. Kusten innanför Karmøy är bergig och ogästvänlig. När man kommer närmare Haugesund ser man många industrier. Själva Haugesund verkar ha en trevlig hamnpromenad. Sista 6 nm började det blåsa och blev lite kyligt. Jag ankom Røvær 15.30 och distansen blev 26 nm. I hamnen blev vi så småningom 5 båtar. Jag gjorde några promenader, bl a till högsta punkten. Naturligtvis var utsikten fantastisk.
Måndag 29 juni kastade jag loss 08.15. Vind NO 5 m/s, soligt och varmt. Det blev till en början kryss och så småningom en brant halvvind. Trots motvinden gick det att ha kortbyxor och bar överkropp hela dagen. Sist jag upplevde samma sak var i Medelhavet i juli för många år sedan. Under dagen såg jag två segelbåtar på avstånd men ganska många motorbåtar. Idag har jag för första gången sett fjäll med snö på topparna. Det känns lite speciellt. Jag ankrade. badade och åt lunch. Vid 15-tiden förtöjde jag i Sagvåg och distansen blev 27 nm. Vid 18-tiden anlände en stor 2-mastad tysk båt. Jag blev glad över att äntligen få träffa en annan utländsk båt och började prata med ägaren. Vi fann varandra direkt då det gäller svårigheten att få tag på färsk fisk i ett land där fisket är en stor näring. När jag en stund senare var nere i båten knackade ägaren på och överlämnade en tallrik nystekt färsk fisk. Jag öppnade genast en flaska vitt vin. Det smakade verkligen gott!

torsdag 25 juni 2009

24 - 25 juni Mandal - Farsund - Egersund

Morgonen 24 juni började med sol, som dock snart skymdes av dimmoln. Så småningom löstes dimmolnen upp och det blev sol och varmt. Vinden var frisk ostlig upp till 12 m/s. Det betydde slör och halvvind. Jag tog in 1 rev. Jag startade 08.30 och var framme i Farsund 13.30. Distans 30 nm.
I Farsund cyklade jag runt och besteg stadens berg. Där träffade jag de cyklande österrikarna, Resi och Frank Maas, för tredje gången. Jag bjöd på en flaska vitt vin i sittbrunnen på Paula.
25 juni startade jag redan 07.15. Anledningen var att jag skulle passera några av Norges farligaste kustavsnitt med starka strömmar, störtbränningar (norska) och grundområden med 20 m djup, som kan åstadkomma det hemskaste man kan tänka sig. Väderleksutsikterna var dock de allra bästa med nordostlig vind, som visserligen kunde bli en liten norsk kuling på 12 m/s, men från rätt håll. Seglingen blev ett antiklimax med sol, värme och svaga vindar från aktern och kortbyxor. Största delen av sträckan seglade jag men på slutet dog vinden och det blev motoråka. Man förstår dock att det kan bli otäckt här när det blåser storm och man driver med knäckt mast och fladdrande segel mot den ogästvängliga, bergiga kusten. Full fart rakt in i bergväggen surfande på en jättevåg, huuu! Med dagens väder påminde det mer om Medelhavet med byar med vita hus här och var. Vattnet är klart och man ser maneter långt där nere i djupet. Kl 15.00 var jag framme och distansen blev 40 nm. Nu slog hettan till med ett dråpslag.
Tryckvattenpumpen gick för fullt (har inget att göra med hettan) och sötvattentanken var tom. Jag hade glömt en kran på toaletten. Vattnet hade hamnat på bänkskivorna runt tvättstället samt i kölsvinet. Alla skåp under tvättstället var blöta. Länspumpning, svamp, hink osv.

tisdag 23 juni 2009

21 -23 juni Grimstad - Kristiansand - Mandal

Vädret den 21 juni var soligt och varmt. Började dagen med att byta vindinstrumentet, som jag fick levererat i Smögen, därefter en kort cykeltur runt Grimstad. Jag pratade med ett österrikiskt par, som hade cyklat från Innsbruck och var på väg till Bergen. Där ligger t o m Sten-Göran i lä.
Första delen av färden satte jag segel men när jag kom in i den trånga Blindleiefarleden blev det motor. Farleden går genom en mycket vacker skärgård. Varför åker norrmännen till västkusten? En norrman, som hjälpte mig att förtöja, sa att det beror på de vackra solnedgångarna i havet. Lunchen intogs på svaj och bestod av stekt kyckling och därefter kaffe med wienerbröd. Många båtar, mest motorbåtar, var ute, troligen beroende på att det var söndag. I gästhamnen i Kristiansand fanns det kanske 5 besökande båtar. Det är fortfarande lågsäsong!? Jag var framme 19.30 och distansen blev 32 nm.
22 juni blev ännu en vacker dag, kanske årets varmaste. Jag hade tänkt använda dagen till cykelturer i Kristiansand. Så blev det inte. När jag fyllde på olja och kollade kylvattenslangarna i motorn, upptäckte jag att en slang var skadad och måste bytas. Det tog halva dagen. Cykelturen begränsades till att söka efter en ny slang och att handla mat. Kristiansand är i alla fall en vacker stad med många parker med konstverk, torg och gågator och en vacker kyrka. Så mycket hann jag se. Jag fick under dagen besök av det cyklande paret från Österrike, tyvärr mitt under mitt slangbyte.
23 juni startade jag 08.00 mot Mandal. Vädret var vackert som vanligt, dock vinden stick i stäv och frisk. Jag satte segel och kryssade ut mot havet men gav upp till slut och satte på motorn, förlåt Ove! Vinden blev för frisk och det blev för mycket motsjö. Jag vill inte pina mig med hårda kryssar i onödan. Nu försökte jag hitta skyddade farleder inomskärs istället. För att lugna ner mig, ankrade jag och drack kaffe i en skyddad vik. 13.30 förtöjde jag mellan bommar i Mandal m h a en hjälpsam norrman.

söndag 21 juni 2009

19 - 20 juni Risör - Grimstad

Kl 03.00 på morgonen 19 juni väcktes jag av att någon öppnade nedgångsluckan och talade oavbrutet en obegriplig norska. Det blev inte lättare av att jag hörde dåligt. Jag förstod rätt snabbt att han var vänligt sinnad och ville hjälpa mig på något sätt. När jag tittade upp förstod jag varför. Båten befann sig på ett helt annat ställe än den var på när jag gick och lade mig. Den befann sig inkilad mellan två bommar på en flytbrygga på andra sidan viken. Det var den enda lediga platsen på den bryggan. Så småningom när jag vaknat lite mer, försod jag vad, som hade hänt. Någon eller några hade roat sig med att lossa förtöjningarna för alla båtar i hamnen, min båt, en stor motorbåt samt 3 stora segelbåtar, som låg förtöjda utanför varandra. Paula hade haft en obegriplig tur och gått rakt in på den enda lediga platsen på en flytbrygga, visserligen för trång. Motorbåten hade hamnat på tvärs vid nästa flytbrygga och de tre segelbåtarna hade drivit ut i viken men någon hade vaknat och de hade tagit sig tillbaka. Polis tillkallades men kunde naturligtvis inte göra något. Spaningsuppslag saknades. Troligen var det några ungdomar, som haft roligt på väg hem från en festkväll. Hela händelsen var surrealistisk. Båten hade inte fått några skador, såvitt jag kunde se. Gästhamnen bjöd på nästa natts avgift som plåster på såren.
På dan handlade jag, duschade, cyklade och talade med lokalbefolkningen. Av en i besättning på en Finngulf 39, som brutit masten i en kappsegling, fick jag tips på fortsatt färdväg fram till Bergen. Eftersom det var midsommarafton åt jag sill, drack öl och 2 snapsar. Vädret var soligt och varmt hela dagen.
20 juni lossade jag förtöjningarna för fortsatt färd, först till macken för att fylla diesel. Kl 08.00 var jag på väg. Vädret var varmt med växlande molnighet och ingen vind. Skärgården har ungefär samma utseende som Stockholms skärgård men avtståndet mellan inner- och ytterskärgård är kort. Öar och fastland är högre. Det finns ganska mycket bebyggelse av vita hus samlade i små byar. Under dagen såg jag två segelbåtar. Största delen av färden gick för motor. Lunchen, bestående av stekta tunnpannkakor med lingonsylt, intog jag på svaj. Distansen blev 37 nm. Grimstad är en trevlig stad med en trevlig gästhamn. I Grimstad har Hamsun och Ibsen bott.

torsdag 18 juni 2009

17 - 18 juni Smögen - Risör, Norge

Seglingen till Risör blev behaglig med halvvind, SO 3-5 m/s, sol och värme. Vinden var lite för svag för att jag skulle hinna fram till Risör i rimlig tid så jag var tvungen att tidvis stötta med motor för att hålla farten uppe. De sista 10 nm ökade vinden hastigt till 10 m/s och vred mot SV. Förtöjde längst in i Risörs hamn med ankare och stäv mot kajen. Jag startade 0600 och var framme 1700. Distansen blev 70 nm.
Under natten till idag torsdag har det regnat och blåst hårt. Jag vaknade vid 4-tiden av att ankaret börjat släppa och var tvungen att gå ut i regnet och ta hem på ankarlinan. Fram på morgonen har molnen skingrats och vädret har blivit strålande, bortsett från hård vind. Under dagen har jag tvättat kläder, bestigit ett berg med vacker utsikt över Risör samt cyklat. När jag hoppade med cykeln från båten till bryggan var det fortfarande blött och mycket halt på bryggan. Jag föll och skrapade benet rätt ordentligt. Det svullnade upp rätt ordentligt men med hjälp av prinskorv och varmkorv, som jag hade i kylfacket lyckades jag få ner svullnaden.
Risör är en mycket vacker stad med lite Medelhavsstuk. Alla hus i centrum är vita. Skärgården ser ut som Stockholms mellanskärgård men är högre, liksom fastlandet. Allt är dyrt. 1 liter mjölk är dubbelt så dyr som i Sverige!
Jag har nu kopplat upp mig via ett trådlöst nätverk på biblioteket. Min 3G-uppkoppling blir mycket dyr och dessutom fungerar den inte trots samtal till Kundservice, som hävt utlandsspärren, som de hävde redan innan jag for iväg.
Imorgon fortsätter jag söderut, mestadels inomskärs. Alla tillönskas en trevlig midsommar!

onsdag 17 juni 2009

14 - 16 juni Smögen

Det blev ytterligare tre dagar i Smögen. Vädret var fint men det var enerverande att inte komma iväg. På västliga Skagerak var det kulingvarning och vinden hade helt fel riktning. Det blev en del cykelturer och löpning runt Smögen och till Kungshamn. Tre gånger har jag badat i det 13-gradiga vattnet.
En båtgranne, Kurt Siegler, 76, från Halmstad i en Amigo 40, hade varit i Norge otaliga gånger och tillsammans lade vi in lämpliga rutter i min dator.
Vindinstrumentet anlände äntligen igår den 16 juni. Då hade det ombeställts en gång.
Fortfarande är det lågsäsong i Smögen men till midsommar väntas den stora invasionen.
Nu, den 17 juni, är jag på väg över till Risör. Jag går för motor, ingen vind, kl är 0630. Eftersom det är väldigt dyrt att koppla upp sig i Norge, kommer det att bli färre uppdateringar av bloggen i fortsättningen.

söndag 14 juni 2009

Björkö - Smögen 11 - 13 juni

Seglingen till Smögen började med kryss för att komma ut ur skärgården, därefter kunde jag sträcka på en bidevindsbog hela vägen. På eftermiddagen vred vinden från V till SV och blev svag men ökade sedan igen. Dagen blev solig med lagom vind och skapligt varm. Vindinstrumentet trasslade och jag beställde ett nytt, som skulle levereras till mitt segelmakeri, UK, i Smögen. Jag var framme i Smögen vid UKs bryggor 17.30 och distansen blev 48 nm.
Fredag 12 juni blev regnig. Jag ägnade mig åt att få de två segelkapellen och sprayhooden lagade hos UK samt att förgäves försöka få fram information om var vindinstrumentet tagit vägen. Det hade i vart fall inte kommit till UK. Skall jag vänta till måndag? På kvällen åt jag videomiddag med John och Gunilla i Västerås. Vi var uppkopplade under ett par timmar. Det var en fin social samvaro. Utmärkt bild och ljud.
Eftersom det fortfarande är vintersäsong hade UK inte öppnat duschar och toaletter. På lördagen flyttade jag därför båten 1 nm till Kungshamn. Vädret var strålande med sol, blå himmel och riktigt högsommarstuk. I Kungshamn handlade jag, sprang en vända och duschade. I gästhamnen måste allt betalas i automat: toalett, dusch och för att få slänga sopor måste man ha en kod. Hamnavgiften skulle betalas i en automat. Ganska otrivsamt och osocialt! Jag flyttade därför tillbaka till UKs bryggor i Smögen. På eftermiddagen gjorde jag en cykeltur.

onsdag 10 juni 2009

Torekov - Träslövsläge - Björkö ( V Göteborg) 9 - 10 juni

Tisdag 9 juni blev en dag med vackert väder och fin vind, som dock dog ut på eftermiddagen. De sista 10 nm gick jag för motor. Distansen blev 37 nm och jag förtöjde i Träslövsläge kl 17. Träslövsläge har en fiskehamn och villabebyggelse, som jag studerade under en löptur runt samhället. Vinterstämning rådde, intet liv. Vi var två gästande båtar i hamnen. Ingen försökte kassera in någon hamnavgift.
Onsdagen blev regnig, helmulen med bra vind, som varierade från halvvind till slör, dessutom en medström på 0,5 - 1 knop. Såg en mötande segelbåt längre ut till havs. I övrigt hände inget annat dramatiskt än att det var ett ständigt tricksande för att inte segla på alla fiskenät. När jag äntligen hade lyckats undvika alla nät, gällde det att undvika att kollidera med alla ankrade fartyg, fartyg på väg ut och in till Göteborg, fiskebåtar och färjor. Klockan 16.00 förtöjde jag i Björkö fiskehamn. Distansen blev 43 nm. Björkö är säkert en fin ö, men vädret uppmuntrar inte till någon längre vistelse.

tisdag 9 juni 2009

Ven - Torekov 7 - 8 juni

Vädret var soligt men kallt på söndagen. Största delen av etappen kunde jag segla för halvvind, de sista 10 nm blev kryss med några få slag. Seglingen var trevlig och det gick fort. Jag startade 08.30 och var framme i Torekov 1500. Distans 36 nm. 6 gästande båtar i hamnen. Under helgen hade det varit fullt. Det är fortfarande lågsäsong.
På måndag var det dags för en cykeltur med målet Båstad. Väder: växlande molnighet, kyligt och motvind. Utrustad med, på turistkontoret erhållen cykelkarta, vattenflaska mm gav jag mig iväg längs Skåneleden på Bjärehalvöns nordkust. Problemet var bara att Skåneleden kanppast var avsedd för cykling, så jag fick dra cykeln långa sträckor. Vackert var det i alla fall. Efter samtal med lokalbefolkningen beslöt jag att besöka Hovs hallar, där jag kunde inta en mycket fin buffélunch till det facila priset av 85 kr. Efter lunch gick jag ner till stranden och beskådade de berömda klippformationerna. Vilken turistmedveten ort har inte underliga stenar, som man kan titta på? Från Hovs hallar bar det uppför några km och därefter nerför till Kattvik och därefter via en lättsam väg längs stranden fram till Båstad. I Båstad köpte jag jordgubbar, morötter och potatis, naturligtvis färska. Utrustad med jordgubbarna satte jag mig på en parkbänk och samtalade med lokalbefolkningen. Det var mycket lugnt i Båstad, inte ens en tennismatch. Som avslutning på besöket i Båstad besökte jag en vårdcentral och fick ganglionet på min tumme besiktigat och godkänt för fortsatt segling.
Återfärden till Torekov blev en pärs, lite av Giro d´Italia. Det började med en uppförsbacke på 3 km, nästan lika många höjdmeter. När jag äntligen kommit upp till högsta punkten, hade vinden vänt och jag fick motvind resten av vägen. Landskapet var i alla fall mycket vackert. Cyklad distans 45 km!

lördag 6 juni 2009

Gislövs läge - Limhamn, Malmö - Ven 4 - 6 juni

Torsdag 4 juni blev en dag med regnskurar, kyla och hård vind. En tysk Comfortina 39 förtöjde bredvid mig. De hade haft 19 m/s i byarna och blåst sönder sin fock.
Jag stannade i Gislövs läge och det mest spännande som hände var att jag cyklade till Smygehuk, 20 km TOR. Där köpte jag en laxfjäril och på vägen hem färskpotatis.
På fredagen kände jag att det inte gick att få ut något mer av Trelleborgs villaförort Gislövs läge och beslöt att gå till Limhamn för motor. Jag hade för tillfället fått nog av hård kryss. Det blev segt i motvinden och motsjön. Fram till Falsterbo kanal var det 10 nm, genom kanalen cirka 6 och resten 8, totalt 24. Jag lyckades pricka in broöppningen på minuten. Tur, inte skicklighet! Uppehåll och sol.
Limhamn har ca 1100 båtplatser. Gästplatserna är tillfälligt lediga platser och blir därför utspridda i den enorma hamnen. Någon kontakt med andra besökare får man inte. Från min plats till hamnkontoret, dusch och toaletter var det minst 1 km. Det blev två cykelturer till Willys och Ica för att handla mat och en tur till den andra stora hamnen i Limhamn: Lagunen med 600 platser.
Idag på nationaldagen kunde jag återigen hissa segel och gjorde till en början 7,5 knop för halvvind, varav nästan 1 knop var medström. Solen sken och stämningen var på topp ombord på Paula. Förmiddagskaffet serverades i sittbrunnen. Så småningom dog vinden ut och det blev att åka för motor den sista biten till Kyrkbacken på Ven. Klockan 1230 förtöjde jag och hade då avverkat 21 nm. Ganska magert. Så småningom har hamnen blivit knökfull. Till den, som undrar, Ven tillhör Sverige. Efter en lunch med sill och två snapsar har jag cyklat runt ön tillsammans med hundratals andra cyklister.

onsdag 3 juni 2009

Hasle, Bornholm - Ystad - Gislövs läge 2 - 3 juni

Tisdagens segling från Hasle till Ystad innebar sol, värme och lätta vindar med långsam segling. Så småningom, efter att ha chattat med Ove (seglarkamrat i Nynäshamn, som nästan aldrig använder motorn), fick jag starttillstånd för motorgång. Bornholmsgattet kunde korsas utan kollisionsincidenter. Sista biten kunde jag hissa segel igen. Distans 37 nm.
På kvällen gjorde jag en cykeltur för att hitta Boracol till däcket.
Idag blev det hårda vindar igen, kulingstyrka, och jag fick ta in två rev. Soligt men kallt. I "lä" av Smygehuk tog jag ner seglen och gick sista biten för motor. Hamnen i Gislövs läge är bara 2,2 m djup och jag var osäker på om det skulle gå att komma in i hamnen i den guppiga sjön eller om jag skulle slå i botten. Det var tack och lov djupare än vad, som framgick av hamnboken. Jag cirklade runt inne i hamnen i en halvtimma innan jag fick hjälp att lägga till i den hårda vinden. Dagens distans blev 24 nm. Mer orkade jag inte.
Efter att ha druckit kaffe och ätit blåbärsbulle blev det en löprunda runt samhället, som huvudsakligen består av villabebyggelse.

måndag 1 juni 2009

Karlskrona - Hasle, Bornholm 30 maj - 1 juni

Seglingen från Karlskrona till Hasle på Bornholm blev jobbig. Slör och 12 - 16 m/s från NO hela dagen och dessutom kallt. Jag siktade först på Simrishamn men insåg så småningom att det skulle bli svårt att ta sig in i hamnen i den grova sjön och pålandsvinden. Nästa alternativ var Ystad, men då skulle jag bli tvungen att gippa, vilket jag inte vågade med tanke på vad, som hände med storseglet förra året vid en likadan manöver. Tyvärr hade jag full stor. Att vända båten och gå mot vinden för att reva kändes otänkbart. Återstod alltså alternativet Bornholm. Där skulle jag kunna få lä på västsidan så att jag skulle kunna ta ner seglen. Det visade sig dock att det inte gick att gå så nära land att jag fick lä. Så småningom fick jag dock ner seglen, förhoppningsvis inte skadade av allt fladder.
Nu har jag varit här i två dagar. Vädret är soligt men kyligt. Först idag verkar värmen ha kommit hit. Jag har cyklat upp till Hammers udde, Sandvig och Allinge. Det blev en tur på 4 mil. Här i Hasle ligger också Peter och Silvia med sin Comfortina 42, mina schweiziska vänner sedan några år tillbaka. De har legat här i 14 dagar. Först för att reparera sina landströmsanläggning, sedan p g a de ihållande hårda NO-vindarna. Av samma anledning väntade de 5 dagar på Rügen.
Jag har varit på middag hos dem och vi har också haft några eftermiddagssittningar med vitt vin mm.
Imorgon är det dags att segla vidare. Tyvärr är vindriktningarna inte de bästa och vindarna verkar bli svaga. Någonstans på Skånes sydkust räknar jag med att hamna.